Priljubljeni praznični recepti - brez peke v pečici
21. 11. 2024
Prazniki prinašajo veliko dogajanja v kuhinji. Med peko mesa ali segrevanjem predjedi se lahko hitro zgodi, da zmanjka prostora za dodatne pekače v pečici. Na srečo so tu sladice brez peke, ki vam bodo olajšale pripravo prazničnih obrokov. Ob vseh jedeh, ki jih morate pripraviti za praznično večerjo, je zagotovo pravo olajšanje, da teh sladic ni treba peči. To pomeni eno stvar manj, zaradi katere bi se morali obremenjevati. In ne skrbite, kljub temu bodo sladice še vedno polne prazničnega duha.
Ne glede na to, ali načrtujete razkošno božično večerjo za celo družino ali dopoldanski decembrski »brunch« za prijatelje, boste na tem seznamu našli sladico, ki jo lahko dodate na svoj jedilnik.
Neverjetno dobra Eclair torta
Torta, ki ne zahteva vklopa pečice? Da, prosim! Ta preprosta sladica je sestavljena iz plasti piškotov, pudinga, stepene smetane in čokoladnega preliva.
Sestavine:
- 400 g piškotov (kot so »Petit Beurre«)
- 1 l mleka
- 2 zavitka vanilijevega pudinga
- 6 žlic sladkorja
- 250 g masla
- 200 ml sladke smetane
- 200 g čokolade za kuhanje
Najprej pripravite pudingovo kremo: skuhajte vanilijev puding z mlekom in sladkorjem po navodilih na embalaži. Ko se puding ohladi, vanj vmešajte zmehčano maslo. Na dno pekača nato položite plast piškotov, nanjo namažite polovico pudingove kreme. Položite drugo plast piškotov in prelijte s preostalo kremo. Zdaj je na vrsti čokoladni preliv: segrejte sladko smetano, dodajte koščke čokolade in mešajte, dokler se čokolada ne stopi. Prelijte torto s čokoladnim prelivom. Torto postavi v hladilnik za vsaj 4 ure, da se piškoti zmehčajo.
Stara dobra klasika: čokoladni mousse
Najbrž se boste strinjali, da se v čokoladnem »mousse-u« skrivajo nežni, a hkrati tudi bogati okusi. Če ga postrežete v kozarcih s pecljem, npr. tistih za martini, boste tej sladici dali poseben pridih v prazničnem času.
Sestavine:
- 200 g temne čokolade
- 3 jajca (beljaki in rumenjaki ločeno)
- 3 žlice sladkorja
- 300 ml sladke smetane
- ščep soli
Čokolado stopite na vodni kopeli, pustite, da se nekoliko ohladi. V skledi stepite beljake s ščepcem soli, nato postopoma dodajte sladkor. Še naprej stepajte, da postane beljak sijoč in trd. Rumenjake dodajte stopljeni čokoladi in dobro premešajte. Stepite sladko smetano in jo previdno vmešajte v čokoladno zmes. Na koncu previdno vmešajte še stepene beljake. Zmes mora biti rahla in zračna. Kot smo že svetovali, »mousse« nujno prelijte v kozarce s peclji za praznični duh in postavite v hladilnik vsaj 2 uri, da se strdi.
Kaj pa glavna jed, jo že imate? Tukaj je E3 ideja.
Čarobna sladica v lončku (iz slike)
Sestavine za 6 lončkov:
- 200 g zdrobljenih piškotov ("digestive" ali masleni piškoti)
- 250 g kremnega sira
- 200 g grškega jogurta
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 1 vanilijev strok ali 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 1 granatno jabolko (semena)
- 250 ml sladke smetane za stepanje
- 1 žlica sladkorja v prahu za smetano
Najprej pripravite piškotno osnovo: piškote zdrobite v drobtine (lahko z valjarjem ali v sekljalniku). Enakomerno razdelite zdrobljene piškote v 6 lončkov. Sledi priprava sladke kreme: v posodi zmešajte kremni sir, jogurt, sladkor v prahu in vanilijo. Zmes razdelite po lončkih na piškotno osnovo. Nad sladko kremo potresite semena granatnega jabolka. Nato stepite sladko smetano s sladkorjem v prahu, dokler ne postane čvrsta. Stepeno smetano dodajte kot zadnjo plast v lončke. Ohladite jih za vsaj 30 minut v hladilniku in nato postrezite. Po želji okrasite z dodatnimi semeni granatnega jabolka, drugim sadjem (npr. malinami) ali čokoladnimi ostružki.
Za male in velike: Oreo torta
Sestavine:
- 2 paketa Oreo piškotov (okoli 28 kosov)
- 100 g masla (stopljenega)
- 500 g kremnega sira
- 300 ml sladke smetane
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- Oreo piškoti za dekoracijo
Priprava podlage: piškote zmeljite v drobtine in jih zmešajte s stopljenim maslom. Zmes pritisnite na dno pekača in dajte v hladilnik za 30 minut. Vmes se lotite priprave kreme. Zmešajte kremni sir, sladkor v prahu in vanilijev ekstrakt do gladkega. V drugi posodi stepite smetano in jo z lopatko nežno vmešajte v mešanico sira. Zdaj je na vrsti sestavljanje torte: zmes kremnega sira enakomerno razporedite po piškotni podlagi. Po vrhu posujte zdrobljene Oreo piškote za dekoracijo. Torto hladite vsaj 4 ure ali še boljše, kar čez noč, da se krema strdi.
Dišeče medenjakove kroglice
Sestavine:
- 125 g mletih keksov plazma
- 125 g kremnega sira
- žlica sladkorja
- žlica medu
- 2 žlički začimb za medenjak
- 300 g temne čokolade
- 50 g masla
Piškote zdrobite v drobtine in jih zmešajte s kremnim sirom, sladkorjem, medom in začimbami. Iz zmesi oblikujte majhne kroglice in jih za nekaj časa postavite v hladilnik, da se strdijo. Nato raztopite čokolado skupaj z maslom nad vodno kopeljo. Vsako kroglico pomočite v čokolado ter pustite, da se ohladi.