Priljubljeni praznični recepti - brez peke v pečici | E3

Priljubljeni praznični recepti - brez peke v pečici

21. 11. 2024

Priljubljeni praznični recepti - brez peke v pečici

Prazniki prinašajo veliko dogajanja v kuhinji. Med peko mesa ali segrevanjem predjedi se lahko hitro zgodi, da zmanjka prostora za dodatne pekače v pečici. Na srečo so tu sladice brez peke, ki vam bodo olajšale pripravo prazničnih obrokov. Ob vseh jedeh, ki jih morate pripraviti za praznično večerjo, je zagotovo pravo olajšanje, da teh sladic ni treba peči. To pomeni eno stvar manj, zaradi katere bi se morali obremenjevati. In ne skrbite, kljub temu bodo sladice še vedno polne prazničnega duha. 

Ne glede na to, ali načrtujete razkošno božično večerjo za celo družino ali dopoldanski decembrski »brunch« za prijatelje, boste na tem seznamu našli sladico, ki jo lahko dodate na svoj jedilnik.

Neverjetno dobra Eclair torta 

Torta, ki ne zahteva vklopa pečice? Da, prosim! Ta preprosta sladica je sestavljena iz plasti piškotov, pudinga, stepene smetane in čokoladnega preliva.

Sestavine: 

  • 400 g piškotov (kot so »Petit Beurre«)
  • 1 l mleka
  • 2 zavitka vanilijevega pudinga
  • 6 žlic sladkorja
  • 250 g masla
  • 200 ml sladke smetane
  • 200 g čokolade za kuhanje

Najprej pripravite pudingovo kremo: skuhajte vanilijev puding z mlekom in sladkorjem po navodilih na embalaži. Ko se puding ohladi, vanj vmešajte zmehčano maslo. Na dno pekača nato položite plast piškotov, nanjo namažite polovico pudingove kreme. Položite drugo plast piškotov in prelijte s preostalo kremo. Zdaj je na vrsti čokoladni preliv: segrejte sladko smetano, dodajte koščke čokolade in mešajte, dokler se čokolada ne stopi. Prelijte torto s čokoladnim prelivom. Torto postavi v hladilnik za vsaj 4 ure, da se piškoti zmehčajo. 

Stara dobra klasika: čokoladni mousse 

Najbrž se boste strinjali, da se v čokoladnem »mousse-u« skrivajo nežni, a hkrati tudi bogati okusi. Če ga postrežete v kozarcih s pecljem, npr. tistih za martini, boste tej sladici dali poseben pridih v prazničnem času.

Sestavine: 

  • 200 g temne čokolade
  • 3 jajca (beljaki in rumenjaki ločeno)
  • 3 žlice sladkorja
  • 300 ml sladke smetane
  • ščep soli

Čokolado stopite na vodni kopeli, pustite, da se nekoliko ohladi. V skledi stepite beljake s ščepcem soli, nato postopoma dodajte sladkor. Še naprej stepajte, da postane beljak sijoč in trd. Rumenjake dodajte stopljeni čokoladi in dobro premešajte. Stepite sladko smetano in jo previdno vmešajte v čokoladno zmes. Na koncu previdno vmešajte še stepene beljake. Zmes mora biti rahla in zračna. Kot smo že svetovali, »mousse« nujno prelijte v kozarce s peclji za praznični duh in postavite v hladilnik vsaj 2 uri, da se strdi.

Kaj pa glavna jed, jo že imate? Tukaj je E3 ideja.

Čarobna sladica v lončku (iz slike)

Sestavine za 6 lončkov: 

  • 200 g zdrobljenih piškotov ("digestive" ali masleni piškoti)
  • 250 g kremnega sira
  • 200 g grškega jogurta
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 1 vanilijev strok ali 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1 granatno jabolko (semena)
  • 250 ml sladke smetane za stepanje
  • 1 žlica sladkorja v prahu za smetano

Najprej pripravite piškotno osnovo: piškote zdrobite v drobtine (lahko z valjarjem ali v sekljalniku). Enakomerno razdelite zdrobljene piškote v 6 lončkov. Sledi priprava sladke kreme: v posodi zmešajte kremni sir, jogurt, sladkor v prahu in vanilijo. Zmes razdelite po lončkih na piškotno osnovo. Nad sladko kremo potresite semena granatnega jabolka. Nato stepite sladko smetano s sladkorjem v prahu, dokler ne postane čvrsta. Stepeno smetano dodajte kot zadnjo plast v lončke. Ohladite jih za vsaj 30 minut v hladilniku in nato postrezite. Po želji okrasite z dodatnimi semeni granatnega jabolka, drugim sadjem (npr. malinami) ali čokoladnimi ostružki.

Za male in velike: Oreo torta

Sestavine: 

  • 2 paketa Oreo piškotov (okoli 28 kosov)
  • 100 g masla (stopljenega)
  • 500 g kremnega sira
  • 300 ml sladke smetane
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • Oreo piškoti za dekoracijo

Priprava podlage: piškote zmeljite v drobtine in jih zmešajte s stopljenim maslom. Zmes pritisnite na dno pekača in dajte v hladilnik za 30 minut. Vmes se lotite priprave kreme. Zmešajte kremni sir, sladkor v prahu in vanilijev ekstrakt do gladkega. V drugi posodi stepite smetano in jo z lopatko nežno vmešajte v mešanico sira. Zdaj je na vrsti sestavljanje torte: zmes kremnega sira enakomerno razporedite po piškotni podlagi. Po vrhu posujte zdrobljene Oreo piškote za dekoracijo. Torto hladite vsaj 4 ure ali še boljše, kar čez noč, da se krema strdi.

Dišeče medenjakove kroglice

Sestavine: 

  • 125 g mletih keksov plazma
  • 125 g kremnega sira
  • žlica sladkorja
  • žlica medu
  • 2 žlički začimb za medenjak
  • 300 g temne čokolade
  • 50 g masla

Piškote zdrobite v drobtine in jih zmešajte s kremnim sirom, sladkorjem, medom in začimbami. Iz zmesi oblikujte majhne kroglice in jih za nekaj časa postavite v hladilnik, da se strdijo. Nato raztopite čokolado skupaj z maslom nad vodno kopeljo. Vsako kroglico pomočite v čokolado ter pustite, da se ohladi. 

Lepe praznike vam želi E3 ekipa!
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.