10 strašljivo okusnih receptov za noč čarovnic - iz pečice | E3

10 strašljivo okusnih receptov za noč čarovnic - iz pečice

17. 10. 2024

10 strašljivo okusnih receptov za noč čarovnic - iz pečice

Noč čarovnic tudi Slovence navdušuje zaradi zabavnega ustvarjanja z bučami, kostumi in strašljivimi tematskimi zabavami, polnimi domišljije. Internet je poln kulinaričnih idej, v tem duhu smo za vas pripravili pet sladkih in pet slanih receptov iz pečice, ki bodo vašo noč čarovnic popestrili ter očarali domače, še posebej otroke. 

Svetovno znani slani recepti, ki bodo navdušili 

1. Čarovniški prsti

Sestavine: 

  • 400 g listnatega testa 
  • 100 g naribanega sira 
  • 200 g klobas ali hrenovk
  • 1 rdeča paprika

Listnato testo razvaljajte in narežite na trakove. V sredino vsakega traku položite klobaso in dodajte sir. Oblikujte čarovniške prste: hrenovka in sir naj bosta v celoti zavita v testo. Manjka še čarovniški noht: na en konec dodajte košček rdeče paprike. Pecite pri 200 °C približno 15-20 minut, dokler »čarovniški prsti« niso zlato rjavi.

Nasveti za varčnejšo rabo pečice >

2. Strašna pica

Sestavine: 

  • 1 paket kupljenega testa za pico
  • 200 g paradižnikove omake
  • 150 g naribanega mocarela sira
  • oljčno olje
  • lonček oliv

Pečico segrejte na 220 °C, medtem pripravite pico. Na testo namažite paradižnikovo omako, potresite sir. Pokapajte z oljčnim oljem. Nato z narezanimi olivami oblikujte strašljive oči, nos in usta. Pecite 10-12 minut, dokler se sir ne stopi in pozlati.

3. Mumije 

Sestavine: 

  • 200 g hrenovk
  • 1 paket listnatega testa
  • jajce za premaz
  • kuhan beljak
  • oliva

Listnato testo razvaljajte in narežite na trakove. Hrenovke ovijte v testo in na vrh namažite jajce za sijaj. Pecite pri 200 °C 15-20 minut. Iz kuhanega beljaka in oliv oblikujte še oči, kot na sliki.

4. Čarovniški »nachosi«

Sestavine: 

  • 1 paket Tortilla koruznega čipsa
  • 200 g Cheddar sira
  • 100 g mehiške omake
  • po želji še avokado, kisla smetana in začimbe

Tortiljine čipse razporedite po pekaču in jih prelijte s sirom in omako. Pecite 10-12 minut, dokler se sir ne stopi. Servirajte z začinjeno omako iz avokada in kisle smetane. Postavite zraven strašljivo izrezano okrasno bučo in naj se strašljivi sir vsem lepi na prste. 

5. Špageti z očmi 

Sestavine: 

  • mesne kroglice iz pečice v paradižnikovi omaki
  • špageti
  • kos mocarele
  • olive

Trik je v tem, da jed servirate v velikem, globokem pladnju. Kuhane špagete prelijte z mesnimi kroglicami in omako, nato pa vsaki kroglici ustvarite strašljive oči: najprej krogec mocarele, nanjo pa krogec olive. Špageti z očmi bodo tako »opazovali« prav vsak vaš gib! 

O zgodovini praznika, ambientu in maskah

Vas zanima, iz kje izvira beseda Hallowen in kako dolgo nazaj so predniki začeli s slavljenjem? Ali pa, kako si kar doma pripraviti strašljiv kostum? In kako poskrbeti za ambient, ki vam ga bodo zavidale tudi mumije, čarovnice, pajki in duhovi? Preberite ta E3 zapis:

Najboljše ideje za praznovanje noči čarovnic >

Nadaljujmo s sladkimi, strašljivimi recepti iz pečice 

1. Sladki pajki 

Sestavine: 

  • 500 g moke
  • 250 g masla
  • 1 sveži kvas (40 g)
  • 100 ml mleka
  • 50 g sladkorja
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • čokoladni bonboni
  • čokolada za risanje

Kvas raztopite v toplem mleku in ga pustite 10 minut, da se aktivira. V večji skledi zmešajte moko, sladkor, sol in maslo. Dodajte vzhajan kvas. Zamesite testo in ga pustite vzhajati 1 uro. Testo razvaljajte in narežite na trikotnike. Zvijte jih v rogljičke. Položite na pekač in premažite z jajcem. Pecite pri 180 °C 15-20 minut, dokler niso zlato rjavi. Ohlajenim rogljičkom naredite oči s čokoladnimi bonboni in narišite čokoladna strašljiva usta. 

2. Strašljivi piškoti: buče, duhovi, mumije 

Sestavine: 

  • 250 g moke
  • 200 g masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 vanilijev sladkor 
  • 1 rumenjak

Maslo, sladkor in vanilijev sladkor stepajte, dokler masa ne postane penasta. Dodajte rumenjak in nadaljujte z mešanjem. Vmešajte moko in gnetite, dokler ne dobite gladkega testa. Testo zavijte v folijo in pustite počivati v hladilniku vsaj 30 minut.
Oblikujte piškote z različnimi prazničnimi modeli in pecite na 180 °C približno 10-12 minut, dokler niso zlato rjavi. Okrasite jih v duhu noči čarovnic in ustvarite oranžne buče, bele mumije in duhove. 

3. Mafini s pajki 

Sestavine: 

  • 2 zreli banani
  • 200 g moke
  • 100 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 80 ml olja
  • 1 pecilni prašek
  • 200 ml sladke smetane za stepanje
  • pajki za okrasitev 

Zmečkajte banane in jih zmešajte z jajcem, sladkorjem in oljem. Dodajte moko s pecilnim praškom in dobro premešajte. Zmes razdelite v modelčke za mafine in pecite pri 180 °C približno 20 minut. Ohlajene okrasite s stepeno smetano, ki ji lahko tudi spremenite barvo z jedilnimi barvami. Na vsak mafin naj prileze tudi en plastičen pajek ... Si ga boste upali pojesti?  

Po praznikih vas zagotovo čaka temeljito čiščenje pečice: tukaj so koristni nasveti.

4. Strašljivi razpokančki 

Sestavine: 

  • 200 g mlete čokolade
  • 4 jajca
  • 150 g sladkorja
  • 100 g masla
  • 200 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška

Čokolado stopite z maslom in pustite, da se nekoliko ohladi. V drugi skledi stepite jajca in sladkor, dokler ne postane masa penasta. Dodajte čokoladno mešanico. Vmešajte moko in pecilni prašek ter premešajte. Zmes vlijte v pekač in pecite pri 180 °C približno 25-30 minut. Ohladite, narežite na koščke in posujte s sladkorjem v prahu.

5. Krvavi vampirski biskvit

Sestavine za biskvit:

  • 2 lončka navadnega jogurta (180 g)
  • 4 jajca
  • 2 lončka sladkorja
  • 3 lončki moke
  • 1 lonček olja
  • 1 vrečka pecilnega praška
  • sok 1 limone (po želji)

Pečico segrejte na 180 °C in pladenj obložite s papirjem za peko. V večji posodi zmešajte jogurt in sladkor. Dodajte jajca, nato olje in limonin sok. Postopoma dodajajte moko, zmešano s pecilnim praškom. Zmes vlijte v pripravljen pladenj in pecite 25-30 minut, dokler ni zlato zapečen. Ohlajen biskvit premažite s stepeno sladko smetano ter poškropite z jagodno »krvjo«. Nato narežite na kose in postrezite. Če imate nekaj več časa, lahko v trgovini poiščite tudi plastične vampirske zobe. 

Kako pripraviti jagodno »kri«, ki jo poškropite po biskvitu? Zraven pa lahko priložite še injekcije z jagodno »krvjo«. V loncu raztopite pol kilograma zamrznjenih jagod z nekaj vode in 100 g sladkorja. Z rdečo ohlajeno zmesjo poškropite biskvit, obenem pa napolnite tudi plastične injekcije in jih zložite v skledo. Tako si »vampirji« na vaši zabavi lahko kadarkoli privoščijo jagodno »kri«. 

S temi strašljivimi in slastnimi recepti boste letos navdušili domače in svoje goste na noč čarovnic. Uživajte v ustvarjanju teh okusnih jedi!

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.